-20%

Кантана - За одмазда повеќе

600 ден. 750 ден.

  Палавковците - Влатко и Емче

  400 ден.

  Патина

  400 ден.

  Естетика на Стрипот

  600 ден.
  -25%

  Пред некое време

  300 ден. 400 ден.

  Бесмртната вода

  150 ден.

  Учителот од Смилево

  120 ден.

  Првиот Претседател

  120 ден.

  Јунакот од Мечкин Камен

  120 ден.

  Стапче и Шишка

  300 ден.

  Алиф и Зен - Патот до Мардан

  350 ден.
  -25%

  Несреден век

  300 ден. 400 ден.

  Храброста на Гоце

  120 ден.

  Wanted - Вестерн колекција

  600 ден.
  Кантана - За одмазда повеќе

  Кантана - За одмазда повеќе

  600 ден. 750 ден.

  Во стрип-албумот ,,КАНТАНА” епизода ,,ЗА ОДМАЗДА ПОВЕЌЕ”, авторот Јовчевски ве носи во оние познати постулати на класичниот вестерн: широка прерија по која јава осамен јавач, поштенски кочии, возови со парни локомотиви, ловец на уценети глави, бескрупулозни бандити, измамени и убиени индијанци, индијански одмазници, каубојци истерувачи на своја правда, салун со пијаници и дами за забава... Стожер на приказната е ликот на Бил Балука од Индијанците наречен Кантана (гробар). На почетокот на приказната тој е младо момче чиј татко е убиен, речиси пред неговите очи, а десеттина години подоцна тој се преобразува во одмазник на виновниците за неговата лична несреќа, но и на заштитник на Индијанците и на другите жртви на насилниците од секаков род и вид, присутни во тоа време и на тој простор.

   

  Автор: Игор Јовчевски
  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2023
  Оригинален наслов: Кантана - За одмазда повеќе | Бр. на страни: 72 | Димензии: 30см | Корица: тврд
  -20%
  Палавковците - Влатко и Емче

  Палавковците - Влатко и Емче

  400 ден.

  „Палавковците Влатко и Емче“ е илустрирана книга за сите непораснати и пораснати деца, која плени со ведрината на својата содржина. Низ куси умно-хумористични епизоди го следиме растењето не само на Влатко и Емче, туку и на нивните најблиски. Една од важните работи во развојот на секое дете, а која често сe заборава, е токму хуморот.

   

  Автор: Владо Јаневски

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2023
  Оригинален наслов: Палавковците - Влатко и Емче | Бр. на страни: 42 | Димензии: 23см | Корица: мека

   

  Патина

  Патина

  400 ден.

  Патина е еден вид длабока анализа на авторот кон себеси, во неа однесени сме на прошетка низ личното подземје и надземје на Тихомир во кои тој го (ре)открива својот личен пат во испреплетеноста на „овој“ и „оној“ свет. Со синтезата, пак, на сродните човечки индивидуалности во една споделена целовитост, го сведочиме освестувањето на авторското чувство за припадност во свет кој нуди победа над себето, но не како резултат на самопобедување. Токму со таа сетилност Јанчовски нуди сосема ново доживување на концептот на “пат околу себе за живот дена”. Со тоа не само што го оправдува пристапот на реоткривање на животните врски и смисли низ дневничко-исповеднички записи, туку останува верен и на иницијалното ветување кон читателот за прозно заедничарење, потпирајќи се на зборот како на трет сопатник...

  Естетика на Стрипот

  Естетика на Стрипот

  600 ден.

  ЕСТЕТИКА НА СТРИПОТ е збир­ка на  огледи од областа на фи­ло­зо­фи­ја­та, ис­то­ри­ја­та и со­цио­ло­ги­ја­та на стрипот. 

  Фантазмагорија - Уметноста на Смиле Цветановски

  Фантазмагорија - Уметноста на Смиле Цветановски

  2.000 ден.

  „Фантазмагорија“ е логично про­дол­же­ние на потврдениот и зацртан квалитет од кој Цветановски не отстапува. Но, таа не е само уште една креација во бо­га­та­та низа негови дела, туку ја има до­да­дената вредност да биде досегашно зао­кру­­жу­­ва­ње на истата таа низа – приказ на целокуп­ни­от сликарски опус на овој наш истакнат автор. Поместувајќи го во неа со години ставаниот на хартија ин­те­рен надреален свет на Цветановски, неј­зи­ни­те страници се вистински де­ли­ка­тес за уметничките сладокусци и свое­ви­ден портал кон еден богат ду­хо­вен жи­вот и неверојатна има­ги­на­тив­ност. А, како таква, и со илустрации­те но и со текстот, таа претставува зна­ча­ен книжен портрет, белешка за не­го­­во­­то тво­рештво и биографија за про­фе­­си­онал­ниот живот на еден од на­шите нај­добри визуелни уметници.  

  Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски

  Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски

  1.500 ден.

  ФАНТАЗМАВИЗИЈА е книга за создавањето на еден имагинарен свет кој има конзистентност и постои како фатаморгана паралелно со нашиот познат свет во даден простор и време. Воедно, тоа е книга за љубовта кон цртањето.Книгата го поттикнува и ликовниот аматеризам во најдоброто значење на зборот како љубов и посветеност кон уметноста. Впрочем Тони Анастасовски е еден од најголемите ентузијасти во ликовната уметност кај нас и е пример за пожртвуваност, доследност и истрајност во остварувањето на својата визија. Да се посвети цел живот на уметноста и да се обликува сопствената визија во книга како што е ФАНТАЗМАВИЗИЈА е значаен потфат. Станува збор и за значаен јубилеј на авторот. Триесет и пет години цртање е долг период на самопрегорно вложување на себе во уметноста и треба да се одбележи. Особено имајќи го предвид специфичното авторско разбирање на уметноста и на задачата на уметникот кое го има Тони Анастасовски. 

   

  Автор: Тони Анастасовски
  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2021
  Оригинален наслов: Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски  | Бр. на страни: 216 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Пред некое време

  Пред некое време

  300 ден. 400 ден.
  -25%
  Лом – Волшебникот од Големото Ништо

  Лом – Волшебникот од Големото Ништо

  450 ден.

  Лом – Волшебникот од Големото Ништо

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2020
  Оригинален наслов: Лом - Волшебникот од Големото Ништо | Бр. на страни: 52 | Димензии: 30цм | Корица: мека

   

  Професорот Зоо и неговите пријатели

  Професорот Зоо и неговите пријатели

  200 ден.

  Сликовницата за деца “Професорот Зоо и неговите пријатели” од авторот Смиле Цветановски, е еден поучен наратив во кој децата ќе се сретнат со различни интересни и егзотични животни и тоа преку текст и цртеж, и тоа на два јазика, македонски и француски. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2017
  Оригинален наслов: Les Amis du Professeur Zoo | Бр. на страни: 24 | Димензии: 30 | Корица: тврда
  Бесмртната вода

  Бесмртната вода

  150 ден.

  БЕСМРТНАТА ВОДА е поучна приказна, во која го следиме патешествието на Наумче кој, откако ќе разбере дека сите сустештва се смртни нема да ја прифати краткотрајноста на животот и си дава збор дека ќе ја пронајде бесмртната вода и ќе им даде вечен живот на своите родители. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Бесмртната вода | Бр. на страни: 32 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Учителот од Смилево

  Учителот од Смилево

  120 ден.

  УЧИТЕЛОТ ОД СМИЛЕВО е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Даме Груев. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Учителот од Смилево | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Првиот Претседател

  Првиот Претседател

  120 ден.

  ПРВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ  е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Никола Карев. 

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Првиот Претседател | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Јунакот од Мечкин Камен

  Јунакот од Мечкин Камен

  120 ден.

  ЈУНАКОТ ОД МЕЧКИН КАМЕН е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Питу Гули.

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Јунакот од Мечкин Камен | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Стапче и Шишка

  Стапче и Шишка

  300 ден.

  Стапче и Шишка е стрип интеграл од одбрани неделни епизоди кои биле објавувани подолг временки период во електронска форма на веб сајт, овде за прв пат испечатени во хартиена форма.

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2016
  Оригинален наслов: Стапче и Шишка | Бр. на страни: 64 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Имагинарна реалност уметноста на Тони Анастасовски

  Имагинарна реалност: уметноста на Тони Анастасовски

  1.800 ден.

  Монографија за уметникот и стрип автор Тони Анастасовски, поточно за неговите 30 години творештво.

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2016
  Оригинален наслов: Имагинарна реалност: уметноста на Тони Анастасовски | Бр. на страни: 200 | Димензии: 31 | Корица: тврда+омот
  Алиф и Зен - Патот до Мардан

  Алиф и Зен - Патот до Мардан

  350 ден.
   

   

   
  Алиф и Зен, жители на едно мало село во северот на Пакистан, од земјата на Хунзите, тргнуваат во авантура да пренесат еден товар со зачини до нивниот пријател, преку несигурната територија на Пакистан, па се до крајот на Индија.
   
  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2017
  Оригинален наслов: Алиф и Зен - Патот до Мардан | Бр. на страни: 44 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Несреден век

  Несреден век

  300 ден. 400 ден.
  -25%
  Храброста на Гоце

  Храброста на Гоце

  120 ден.

  Храброста на Гоце е сликовница во која е опишан дел од животот на Гоце Делчев, во вид на раскази кои опфаќаат една целина. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2013
  Оригинален наслов: Храброста на Гоце | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Wanted - Вестерн колекција

  Wanted - Вестерн колекција

  600 ден.

  Wanted - Вестерн Колекција на Јовчевски е збирка на класични вестерн стрип-минијатури сместени во историската мизансцена од втората половина од XIX век во специфичното и препознатливо опкружување на далечните и сурови предели на американскиот запад. 

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2020
  Оригинален наслов: Wanted - Вестерн Колекција | Бр. на страни: 76 | Димензии: 30цм | Корица: тврда
  0 ден.
  0