-25%

Ден-Година

300 ден. 400 ден.

  Патина

  400 ден.

  Естетика на Стрипот

  600 ден.
  -25%

  Пред некое време

  300 ден. 400 ден.

  Монаштвото во Македонија

  400 ден.

  Како ми скроија капа

  400 ден.

  Влакно на јазикот

  300 ден.

  Игла и конец

  300 ден.

  Бесмртната вода

  150 ден.

  Учителот од Смилево

  120 ден.

  Првиот Претседател

  120 ден.

  Јунакот од Мечкин Камен

  120 ден.
  -25%

  Несреден век

  300 ден. 400 ден.

  Храброста на Гоце

  120 ден.
  Ден-Година

  Ден-Година

  300 ден. 400 ден.
  -25%
  Патина

  Патина

  400 ден.

  Патина е еден вид длабока анализа на авторот кон себеси, во неа однесени сме на прошетка низ личното подземје и надземје на Тихомир во кои тој го (ре)открива својот личен пат во испреплетеноста на „овој“ и „оној“ свет. Со синтезата, пак, на сродните човечки индивидуалности во една споделена целовитост, го сведочиме освестувањето на авторското чувство за припадност во свет кој нуди победа над себето, но не како резултат на самопобедување. Токму со таа сетилност Јанчовски нуди сосема ново доживување на концептот на “пат околу себе за живот дена”. Со тоа не само што го оправдува пристапот на реоткривање на животните врски и смисли низ дневничко-исповеднички записи, туку останува верен и на иницијалното ветување кон читателот за прозно заедничарење, потпирајќи се на зборот како на трет сопатник...

  Естетика на Стрипот

  Естетика на Стрипот

  600 ден.

  ЕСТЕТИКА НА СТРИПОТ е збир­ка на  огледи од областа на фи­ло­зо­фи­ја­та, ис­то­ри­ја­та и со­цио­ло­ги­ја­та на стрипот. 

  Фантазмагорија - Уметноста на Смиле Цветановски

  Фантазмагорија - Уметноста на Смиле Цветановски

  2.000 ден.

  „Фантазмагорија“ е логично про­дол­же­ние на потврдениот и зацртан квалитет од кој Цветановски не отстапува. Но, таа не е само уште една креација во бо­га­та­та низа негови дела, туку ја има до­да­дената вредност да биде досегашно зао­кру­­жу­­ва­ње на истата таа низа – приказ на целокуп­ни­от сликарски опус на овој наш истакнат автор. Поместувајќи го во неа со години ставаниот на хартија ин­те­рен надреален свет на Цветановски, неј­зи­ни­те страници се вистински де­ли­ка­тес за уметничките сладокусци и свое­ви­ден портал кон еден богат ду­хо­вен жи­вот и неверојатна има­ги­на­тив­ност. А, како таква, и со илустрации­те но и со текстот, таа претставува зна­ча­ен книжен портрет, белешка за не­го­­во­­то тво­рештво и биографија за про­фе­­си­онал­ниот живот на еден од на­шите нај­добри визуелни уметници.  

  Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски

  Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски

  1.500 ден.

  ФАНТАЗМАВИЗИЈА е книга за создавањето на еден имагинарен свет кој има конзистентност и постои како фатаморгана паралелно со нашиот познат свет во даден простор и време. Воедно, тоа е книга за љубовта кон цртањето.Книгата го поттикнува и ликовниот аматеризам во најдоброто значење на зборот како љубов и посветеност кон уметноста. Впрочем Тони Анастасовски е еден од најголемите ентузијасти во ликовната уметност кај нас и е пример за пожртвуваност, доследност и истрајност во остварувањето на својата визија. Да се посвети цел живот на уметноста и да се обликува сопствената визија во книга како што е ФАНТАЗМАВИЗИЈА е значаен потфат. Станува збор и за значаен јубилеј на авторот. Триесет и пет години цртање е долг период на самопрегорно вложување на себе во уметноста и треба да се одбележи. Особено имајќи го предвид специфичното авторско разбирање на уметноста и на задачата на уметникот кое го има Тони Анастасовски. 

   

  Автор: Тони Анастасовски
  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2021
  Оригинален наслов: Фантазмавизија - Скици од Тони Анастасовски  | Бр. на страни: 216 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Пред некое време

  Пред некое време

  300 ден. 400 ден.
  -25%
  Монаштвото во Македонија

  Монаштвото во Македонија

  400 ден.
  Како ми скроија капа

  Како ми скроија капа

  400 ден.
  Влакно на јазикот

  Влакно на јазикот

  300 ден.
  Игла и конец

  Игла и конец

  300 ден.
  Професорот Зоо и неговите пријатели

  Професорот Зоо и неговите пријатели

  200 ден.

  Сликовницата за деца “Професорот Зоо и неговите пријатели” од авторот Смиле Цветановски, е еден поучен наратив во кој децата ќе се сретнат со различни интересни и егзотични животни и тоа преку текст и цртеж, и тоа на два јазика, македонски и француски. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2017
  Оригинален наслов: Les Amis du Professeur Zoo | Бр. на страни: 24 | Димензии: 30 | Корица: тврда
  Бесмртната вода

  Бесмртната вода

  150 ден.

  БЕСМРТНАТА ВОДА е поучна приказна, во која го следиме патешествието на Наумче кој, откако ќе разбере дека сите сустештва се смртни нема да ја прифати краткотрајноста на животот и си дава збор дека ќе ја пронајде бесмртната вода и ќе им даде вечен живот на своите родители. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Бесмртната вода | Бр. на страни: 32 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Учителот од Смилево

  Учителот од Смилево

  120 ден.

  УЧИТЕЛОТ ОД СМИЛЕВО е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Даме Груев. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Учителот од Смилево | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Првиот Претседател

  Првиот Претседател

  120 ден.

  ПРВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ  е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Никола Карев. 

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Првиот Претседател | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Јунакот од Мечкин Камен

  Јунакот од Мечкин Камен

  120 ден.

  ЈУНАКОТ ОД МЕЧКИН КАМЕН е сликовница во која на интересен начин е опишан животот на еден од нашите најистакнати војводи и директен учесник во Илинденското востание, Питу Гули.

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2014
  Оригинален наслов: Јунакот од Мечкин Камен | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  Имагинарна реалност уметноста на Тони Анастасовски

  Имагинарна реалност: уметноста на Тони Анастасовски

  1.800 ден.

  Монографија за уметникот и стрип автор Тони Анастасовски, поточно за неговите 30 години творештво.

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2016
  Оригинален наслов: Имагинарна реалност: уметноста на Тони Анастасовски | Бр. на страни: 200 | Димензии: 31 | Корица: тврда+омот
  Несреден век

  Несреден век

  300 ден. 400 ден.
  -25%
  Храброста на Гоце

  Храброста на Гоце

  120 ден.

  Храброста на Гоце е сликовница во која е опишан дел од животот на Гоце Делчев, во вид на раскази кои опфаќаат една целина. 

   

  Издавач: Стрип Квадрат Јазик: Македонски Година: 2013
  Оригинален наслов: Храброста на Гоце | Бр. на страни: 28 | Димензии: 30 | Корица: мека
  0 ден.
  0